Ooracupunctuur


Het woord acupunctuur komt van het Latijnse woord “ acus punctura “, dat letterlijk “naaldensteek” betekent

Geschiedenis:
Ooracupunctuur is sinds begin jaren '50 van de vorige eeuw ontwikkeld door de in Lyon, Frankrijk, praktiserende arts dr. Paul Nogier. De resultaten van zijn werk zijn over de hele wereld bekend en zijn bevindingen worden onderwezen in Europa, de VS tot zelfs in China, de bakermat van de acupunctuur. Paul Nogier ontdekte bij toeval dat het hele menselijke lichaam als het ware geprojecteerd is op de oorschelp. Na meer dan 15 jaar experimenteren kwam Nogier uiteindelijk met een complete plattegrond van de acupunctuurpunten op de oorschelp. De vorm van die punten ziet er ongeveer uit als een baby in foetushouding .

 

oor1 oor2Als natuurkundig therapeut bekijken we de klachten, het lichaam, de persoon en de manier van leven als één geheel. Het principe van de ooracupunctuur is ook, net als voetreflex, gebaseerd op het reflexmechanisme. Uit onderzoek is gebleken dat ooracupunctuur een effectieve manier om chronische en acute pijn te verlichten. Ooracupunctuur is ook ondersteunend bij het afkicken van verslavingen en bij het verbeteren van verschillende gemoedstoestanden.

Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat klachten kunnen ontstaan vanuit een storing in de energiehuishouding van het lichaam.

Deze energiehuishouding beïnvloedt de acupuncturist door dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten in het oor in te brengen. De punten worden afhankelijk van de klacht gekozen. Plaatselijk druk uitoefenen op een punt leidt ook tot een reactie. Behandeling gebeurt door de reflexpunten van het uitwendige oor te stimuleren met een naaldje of door kleine verblijfsnaalden te gebruiken die een paar dagen blijven zitten.

Het doel van de behandeling is om het energie-evenwicht te herstellen, waardoor klachten sterk verminderen of verdwijnen. Ook kan er symptomatisch behandeld worden, bijv. bij pijnklachten, als de oorzaak niet te herstellen is.